илюстрация: Camilo Molina, УикипедияПанамският канал е изкуствено прокопан канал, който пресича

...
илюстрация: Camilo Molina, УикипедияПанамският канал е изкуствено прокопан канал, който пресича
Коментари Харесай

7 юни 1914 г. - През новооткрития Панамски канал преминава първият кораб

илюстрация: Camilo Molina, Уикипедия

Панамският канал е изкуствено прокопан канал, който пресича Панамския провлак в най-ниската му част на територията на Панама, свързва Тихия океан с Атлантическия океан и разделя Северна от Южна Америка.

Това е един от най-големите и сложни строителни планове, чието прокопаване оказва доста въздействие върху корабоплаването сред двата океана, като отстрани нуждата от изминаване на дългия и рисков път през Магелановия пролив или нос Хорн. Кораб, отправил се от Ню Йорк за Сан Франциско през канала изминава 9500 км - по-малко от половината на курса от 22 500 км към нос Хорн. Той е с дължина 81,6 км, дълбочина 12,5 м, ширина 150 м и е съоръжен с три двойки шлюзове.

Строежът на канала е стартират изначало от френска компания, само че известно време след нейния банкрут с плана се заемат Съединени американски щати и го приключват. Изграждането на настоящето оборудване трае от 1904 до 1914 година От построяването си до 1999 година каналът се управлява от Съединени американски щати, по-късно - взаимно от Съединени американски щати и Панама и от 31 декември 1999 година се ръководи от специфична панамска държавна организация.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР